2/25/2009

GUN...






Bugun arkadasim Arzu'ya gittim.O da saolsun o is-guc arasinda nasil vakit bulup da bu kadar zengin bir sofrayi hazirladi bilmiyorum...Zeytinli-cevizli corek,findikli kurabiyeler,incirli pasta,kisir ve peynirli borek(yogurt ve salca sosla birlikte)...Hepsi birbirinden guzeldi.Arzu zaten cok marifetli ve kisiligiyle ornek bir insan...Tesekkurler bunca zahmet icin...

2/22/2009

FIRINDA KARNIBAHAR

Orta boy karnibahari yikayip parcalara ayirip bir su bardagi su ve 1 cay bardagi sutle 15 dakika hasliyoruz.Sutu,karnibaharin kokusu evimizi sarmasin diye ekliyoruz.Haslanmis karnibahari borcama alip basemal sos hazirliyoruz.Bunun icin genis bir tavaya 1 tepeleme kasik tereyagi ve 2 kasik sivi yag koyuyorum ve 2 tepeleme kasik un ekliyoruz.Unu,kokusu cikana kadar kavurup 2 su bardagi sut ekliyoruz ve hizli hizli karistiriyoruz.Yogunlasinca ocaktan indiriyoruz.Tuzumuzu,karabiber ve kirmizi biberi ekliyoruz.
Bunun disinda peynir eklenebilir.En son yapisimda evde sut bitmisti,cig krema vardi,cig kremayla daha guzel oldu...
Basemal sosu,karnibaharlara ekleyip borcamda ustu kizarana kadar yarim saat kadar pisiriyoruz.

KAYISILI CHEESECAKE


Cheesecake,ruyalarima girmeye baslayinca vakti geldi artik yapmanin dedim ve girdim mutfaga:)
Cesitli cheesecakelerin yapimlarindan cikardigim dersler ve sonuclarla artik bir cheesecake mantigi olustu ve kayisili cheesecake de guzel bi tarif olarak ortaya cikti...
Once kelepceli kalibimin tabanina 2 kat yagli kagit yerlestirdim ve kalibimi kapattim.Sonra genis bir tencerede 1 kasik tereyagini erittim,1 kasik bali ekledim.Bal eriyince rondodan gecirilmis 1 paket burcak biskuviyi ekledim ve 2-3 dakika karistirdim,pisirdim.Bu tabani kelepceli kaliba doktum ve bardagin arkasiyla iyice sikistirdim.Kalibi buzdolabina kaldirdim.
Sonra 1 paket labneyi,1 su bardagi sekerle cirptim ve 3 yumurtayi teker teker ekledim.Ardindan 1 paket cig kremayi ve 1 su bardagi suzme yogurdu ekledim cirpmaya devam ettim.1 tatli kasigi un ,1 kasik incecik rendelenmis portakal kabugu rendesi,5-6 tane incecik dogranmis kuru kayisi ve 1 cay bardagi kayisi suyunu ekledim ve karistirdim.Kuru kayisilar daha once suda bekletilirlerse dogranmasi daha rahat olacaktir.Bu karisimi buzluktaki kaliba dokup isinmis firina kelepceli kalibimizi koyalim.Ustu kizarana kadar yaklasik yarim saat pisirelim.Firindan cikardiktan sonra en az 4-5 saat en guzeli de bir gece dolapta bekletilmesi.Ben kayisi recelini sos olarak kullandim.
Bu tarifimle mutfaktelasinin ev sahipligi yaptigi PDCSE'nin 36. sina katiliyorum.Kolay gelsin mutfak telasi...

2/20/2009

BROSLARIM


Broslari,bos vakitlerimde yapiyorum.Renk renk,her kiyafetime bir bros yaptim desem yeri var.Arkadaslarima hediye ediyorum,bazen hastalarima.Yapilisi genelde biliniyor heralde.Merak eden olursa anlatabilirim..

2/19/2009

YUMURTA DOLMASI

Yumurta dolmasini ilk kez Amerika'da yemistim.Meger Turkiye'de de sik sik yapilan bir kahvaltilikmis.Kahvaltiya misafiriniz gelecekse ve degisik birsey sunmak isterseniz guzel bir secim olabilir.Bunun disinda cocuklarin yumurta yemesi icin de guzel bir alternatif.
Once temel tarifi yazayim sonra da yapilabilinecek degisiklikleri...
Yumurtalar iyice haslanir ve guzelce soyulur 2ye bolunur ve sarilari bir tabaga alinir.Sarilarina kirmizi biber,tuz ve karabiber eklenir ve tekrar top haline getirilir,beyazinin icine koyulur.Bence en guzel hali bu hali ama yapilabilinecek degisiklikler su sekilde:
Her bir yumurta sarisi icin cok az mayonez(yarim cay kasigi yeterli olur),dereotu,maydonoz,1-2 damla zeytinyagi vb,...
Bu tarifle de baharatli tarifler etkinligine katiliyorum...Etkinligin ev sahibi Hale hanima (soframiz)da kolayliklar diliyorum.
Gelecek hafta kendi muayenehanemin disinda arkadasimin muayenehanesinde de calismam gerekebilecegi icin ardi ardina tarifler ve etkinliklerle sitemi dolduruyorum...

HAVUCLU KEK

Havuclu kek en sik yaptigim keklerden.Ic malzemesine eklemeler cikarmalar yaparak her seferinde farkli bir lezzet...Ceviz yerine findik,uzum,damla cikolata limon kabugu yerine portakal kabugu rendesi...Havuc yerine elma,yada ikisi birlikte...Ustunu suslerken genelde pudra sekeri ama kaliptan cikartirken bir hasar varsa cikolata...Cikolata ustune hindistan cevizi,antep fistigi ezmesi,findik parcaciklari...
Yani bu tarif her turlu oynamaya acik guzel bir tarif.
Umarim siz de begenirsiniz.

Malzemeler:
3 yumurta
2 su bardagi seker
1 su bardagindan 1 parmak az sivi yag
2,5 su bardagi havuc
1 yemek kasigi tarcin
1 paket hamur kabartma tozu
1 tatli kasigi incecik rendelenmis limon yada portakal kabugu
1 su bardagi damla cikolata,uzum yada iri parcali ceviz,findik
1 cay kasigi zencefil(istege bagli)
Yapilisi:
Once yumurtayi beyaz renk alana kadar cirpin.Sonra seker eklenip iyice cirpilir.Ardindan yag ekelenir.Havuc ve tarcin eklenir.Kalan malzemeler sirayla bu malzemelerin uzerine elenir ama cirpilmaz,karistirilir.Sadece tabani yaglanan kalibimiza dokulur ve kokusu iyice gelene kadar firinin kapagi hic acilmaz.Kurdan yada bicakla icinin pisip pismedigi kontrol edilir.

2/15/2009

INCIR TATLISI

Incir tatlisi hem kolay hem de hafif bir tatli.
Incir tatlisi icin 15 kadar inciri 2 su bardagi sicak sutte 1 saati asmamak sartiyla bekletiyorum.Sut kalintilari olusmussa incirde onlari yikiyorum.Sonra sapinin kenarindan ufak bir delik acip iri parcali yada tum cevizi icine koyup kapatiyorum.Incirleri tencereye alip 1 cay bardagi su ve 5 yemek kasigi sekerle kaynatiyorum ve soguyunca krem santi ile servis ediyorum.
Bu tarifimle Yaman etkinlige de katilayim dedim.Bu ayki ev sahibimiz leziz sofralar'a kolayliklar diliyorum...

2/12/2009

UNO KAMPANYASI

Bu aralar nerde etkinlik,faaliyet ben de oradayim.Oktay ustanin sayfasini gezerken tarif-i yemek in duzenledigi bu kampayaya rastladim ve sizlere de bahsetmeden gecemedim...Katilacak arkadaslara bol sanslar...

2/02/2009

SUPER POGACA


Bu pogacayi mumkunse yarim olcu yapin cunku ben 1 tepsiyi bitirmek uzereydim:)Tarifi daha once yayinlamistim.Ic malzemesini arkadasimda gorup cok begendigim ic malzemesiyle yaptim.Peynir(kibrit kutusu kadar),1 biber ve 1 domates cig olarak karistirilir,suyu sikilir.Bu icle zaten dayanamadigim bir pogacaydi super oldu.Ic malzemesiyle ilgili fikir icin tesekkurler Ahsen...