1/30/2009

KUMBET PASTA





Kumbet pastamizin yapimi cok kolay,anlatmasi biraz uzun.
Keki icin:
4yumurta
1 su bardagi seker
1 su bardagi un
1 paket hamur kabartma tozu
2 kasik kakao
Yumurta ve seker iyice cirpildiktan sonra kalan malzeme elenerek eklenir ve tahta kasikla karistirilir.
Kek pistikten sonra 2ye ayrilir ve salata kasesi gibi yayvan bir kaba ilk kat yerlestirilir.Uzerine tavuk gogsu tarifiyle hazirlanan krema dokulur ve ust kat yerlestirilir.ustu kapatilip bir gece dolapta bekler.Sonra kaseden guzelce ayrilmasi icin yanlari bicakla gectigimiz kek yavasca ters cevrilir.

PORTAKALLI KEREVIZ

Buaralar kereviz cok moda oldu,menulerde sik sik karsilasiyoruz.Ben de bu yila kadar kerevizi tanimiyordum.Kokuyormus,lezzetsizmis ama cok faydali diye duyuyordum.Bu yemekte kereviz kokusu duyulmuyor tadi da portakal sayesinde kesinlikle cok guzel oluyor.Kereviz denemeyenlere tavsiye ederim.Bu kis bu yemegi 4-5 kere yaptim.
Malzemelerimiz:
1 orta boy sogan
1 kucuk havuc
2 kereviz
2 patates
1 su bardagi portakal suyu
Kerevizler kararmasin diye soyduktan sonra kerevizleri bekletmek uzere yarim limon suyu
tuz
Yapilisi:
Kerevizler derince(sert ve koyu kismi alinacak kadar) soyulur.Limonlu suda bekletilir.Bir tencerede soganlar kavrulur,havuc eklenir ardindan kup kup kesilmis patatesler ve kup kup kesilmis kerevizler eklenir.2 su bardagi su ve 1 su bardagi portakal suyu eklenir.1 silme cay kasigi seker ve 1 tepeleme cay kasigi tuz eklenir.

Yapimi patates yemegi yapar gibi oldukca kolay.Olculerde ufak tefek degisiklikler de tadi cok degistirmiyor.

KAKAOLU PUDING

Basit bir puding tarifi her eve lazim.Cikolata sos ve hazir pudingi hazirlamak kadar kolay.Hal boyle olunca onca kimyasal evimize girmesin ve cocuklarimiza tamamen ev yapimi bir tatli tarifi olsun....
1 lt sut
4 tepeleme kasik kakao
5 tepeleme kasik nisasta
7 tepeleme kasik seker
Istenirse vanilya yada portakal kabugu rendesi...

1/26/2009

PISI

Kilo alma derdi olmasa ekmek yerine bunlari tercih ederdim heralde...
Tarifine gelince cok kolay:
Yarim paket yas maya,
1 kasik tereyagi
1 cay kasigi tuz
Yaklasik2 su bardagi un,
Yarim su bardagi ilik suda mayayi eritiyoruz,diger malzemeleri ekliyoruz.Hamurun yumusak bir hamur olmasi icin ilik su yada un ilavesiyle hamurda kivami yakalayinca 10-15 dakika dinlenmeye birakiyoruz(ustunu temiz bir bezle ortuyoruz).Daha sonra elimizi yaglayarak bezelere ayirdigimiz hamuru tezgahta elimizle sekillendiriyoruz ve kizgin yagda kizartiyoruz...
Sitemde bir baska pisi tarifim daha vardi...

CIKOLATALI PORTAKAL KUP

Portakal agacinin duzenledigi portakalli tarifler etkinligine katilmayi cok istedim,ilk kez bir etkinlige katilacaktim.Son katilma tarihini de gecirdim ama gec de olsa kabul edildik ve cok sevindik.

Bu tarifi televizyonda gormustum,birkac kere yaptim cok hosumuza gitti...
Malzemeler:
5 tane orta boy portakal
1 paket cig krema
1 paket bitter cikolata
Yapilisi:
5 portakalin ustunden 1/3 unu aliyoruz ve icini cok olmamak sartiyla kasikla oyuyoruz.
Tabanindan da cok az bir kesit aliyoruz ki duzgun otursun tabagimiza.Sonra icini hazirlamaya basliyoruz.Ben mari usulu erittigimiz 80 gr bitter cikolatayi 1 paket kremayla karistiriyoruz ve icine kup kup dogradigimiz portakal iclerinden ekliyoruz.Pisirmek yok sadece karistiriyoruz.Bunun disinda hayalinize kalmis eklemeler yapilabilir:cikolata parcalari,uzum,findik,ceviz vb...Cocuklar bayiliyor...

1/23/2009

MISAFIRLERIM GELDI

Dun aksam liseden arkadasim ve gorumcesi beni kirmadilar geldiler sagolsunlar.Arkadasimin gorumcesi psikolog.O meslek ne guzel birsey yaaaa.Bir ogretmenlik bir de o.Insan herseyi sormak,danismak,sabaha kadar oturmak istiyor...Menumuzde:
Kisir(cok guzel olmamisti kisirim)
Cheseecake
Afyon usulu borek
Havuc toplar ve
Pogaca vardi...

DAVET SOFRASI

Bu masa arkadasim Aysegul'e ait.Daha hazirlik asamasinda cektigim goruntu.Aysegul'un onca hazirligi ve her gelenin elinde bir dolu tabak olmasi sonucu masa bir ara hareket edilemez hale gelmisti:)Hepsinin tadina bakmak mumkun degildi,oyle cok cesit vardi ki...Ellerinize saglik tekrar...

POGACA


Buara o kadar hareketli geciyor ki.Bir gun biri geliyor,bir gun biz misafirlige gidiyoruz.Hatta dun olay iyice abartili bir hale geldi sabah,oglen ve aksam olmak uzere 3 misafirlik gerceklesti:)Ben de ne yaptiklarimi ne de yapilan ikramlari guzelce fotograflayamadim ama elimde olanlari yayinliycam.Boyle gidilip gelinmesi,gorusulmesi,konusulmasi benim cok hosuma gidiyor...

Eskiden insanlar birbirlerinin yuzune bakarlardi,bir bakis yakalasak da selam versek diye...Yurt disinda bile tanidik tanimadik herkes birbirine selam veriyor.Ama malesef artik iletisimden,konusmaktan,gorusmekten cekinen insanlar olmaya basladik.Asansorde,kapida karsilasmamak tercih ediliyor mesela.Daha fazla konunun derinlerine inmeden ben tarife geceyim:
Bu pogacada katmer pogaca tarifini kullandim.(mekanimiz mutfaktan)
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (beyazi içine, sarısı üstüne)
20 gr yaşmaya
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı)
Aralara 75 gr tereyagi ve icine peynir.
Hamur hazirlandiktan sonra 2 parcaya ayirdim.Her parcayi 10 ar beze haline getirdim.Bezeleri pasta tabagi buyuklugunde actim,aralara yumusak tereyagindan surdum.En uste surmedim ve 2 beze takimini da birazcik daha merdaneyle genislettim ve kenarina peynir yerlestirdim, rulo haline getirdim.Rulolari parmak kalinliginda kestim ve yumurta sarisi surup firina verdim...

1/18/2009

FIRIN SUTLAC


Firinda sutlacin daha once de tarifini vermistim ama yine kisaca anlatayim:
1 turk kahvesi fincani pirinci yeterli suda iyice hasliyoruz ve biraz havanda dovuyoruz.Ayri bir tencerede 1 lt sut ve 1 su bardagindan az sekeri kaynatiyoruz.Daha sonra bunlari birlestiriyoruz.Bir kasede 2 tepeleme kasik nisastayi islatacak kadar az bir suyla karistiriyoruz ve bu karisimi kaynamakta olan karisima sicim gibi akitiyoruz.Bir tasim daha kaynatip firina dayanikli kaplara aliyoruz ve tepsiye yerlestiriyoruz.Tepsiye 1 su bardagi su koyuyoruz ve firinin ust tarafina koyuyoruz,ustunun isinmasi yeterli.Kontrol ederek firindan aliyoruz...

1/17/2009

YALANCI ISKEMBE CORBASI


Iskembe corbasini cok severim ama temizlenirken icine kimyasallar katilmasi vb nedenlerle yiyemiyorduk.Aslinda menseini dusunmek de biraz insani rahatsiz ediyor.Ama bir suredir pratik bir cozum bulduk:yalanci iskembe corbasi...Cok hosumuza gitti...
Malzemeler:
1 cay bardagi tavuk derisi
1 kasik tereyagi
1 kasik un
3 kasik yogurt
yarim limon
1 yumurta sarisi
Tuz
Kirmizi biber
Sirke
3 dis sarimsak
Yapilisi:
Genis bir tencerede tereyagi eritilir uzerine un eklenir.Unun kokusu gidene kadar kavrulur ve uzerine 3 su bardagi su eklenir.Blendira tavuk derisi koyulur ve kucuk parcalara ayrilana kadar devam edilir.Deriler corbaya eklenir.Ayri bir kapta limon suyu,yumurta sarisi ve yogurt karistirilir.Corbayla ilistira ilistira yogurt kesilmesin diye dikkat edilerek corbaya eklenir.Eklendikten sonra hizli hizli ve(kaynayana kadar).Kaynadiktan sonra tuzu ve ezilmis sarimsaklar eklenir.Kirmizi biber ve sirke ile servis edilir.Istenirse sarimsak da icine katilmayip ayri servis edilir...

1/14/2009

RULO PASTA

Bu pastayi bilirsiniz cesitli varyasyonlari var.Ben soyle yaptim:
Once yalanci tavuk gogsunu hazirladim.Tepsiye yagli kagit serdim ve uzerine iri cekilmis findik serpistirdim.Ardindan tavuk gogsunu findiklarin uzerine doktum.En ustune de rondodan gecirilmis petit beurre biskuviyi ekledim.Buzdolabinda en az 2 saat beklemeli ve en son olarak da muzlari halka halka kesip tepsinin bir ucuna boylu boyunca yerlestirdim ve bu uctan pastamizi sarmaya basladim.Rulo halini alinca uzerine cikolata sosla servis edebilirsiniz...

MUZLU PASTA

Bu pastayi susleme onerisi olsun diye yayinliyorum...

1/13/2009

PORTAKALLI KEK


Bu kekte birazcik zencefilimiz var.Ama hani "benim damak tadima uymazsa,agir bir kokusu varsa" demeyin cunku belli belirsiz bir kokusu var ve guzel bir tat veriyor.Zencefilsiz de yapilabilinir.Benim Iranli bir arkadasim vardi derdi ki:siz salcayi kavurup malzemeyi ekliyorsunuz,baska birsey yapmiyorsunuz.Cogu yemekte oyle oluyor aslinda.Malzeme olarak da bir cok malzemeyle tanismiyoruz.Ben safrani,zencefili ve bu tur farkli seyleri denemek istiyorum.Bakalim neler cikacak ortaya...
Malzemeler:
4 yumurta
2 su bardagi seker
3 portakalin suyu
1 portakalin kabugunun incecik rendesi
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı zencefil
2 çay kaşığı tarçın
2 paket kabartma tozu
1 cay bardagi iri cekilmis ceviz
Kivamini alana kadar un(portakalinizin suyuna gore 2 ile 3 bardak arasi degisir)
Yapilisi:
Yumurta ve seker cirpilir.Sonra portakal suyu,kabugunun rendesi,sivi yag,tarcin ve zencefil eklenir.En son un ve kabartma tozu elenerek eklenir ve ceviz eklenir.Ozellikle kabartma tozunu mutlaka eleyin cunku top top olursa agza gelince aci tat veriyor.Un zaten keklerin kabarmasi icin elenirse cok iyi oluyor.hamur cok fazla oldugu icin genis bir tepsiye,kaliba dokulmeli ve kalibin sadece tabanini yaglayalim ki daha cok kabarsin.Yani duvarlar yaglanmadigi icin duvarlara tutunur ve daha yuksekte kalir.

cocuk menusu

Cocuklara ne pisirecegimize karar vermek cok zor.Iste bir cocuk menusu:sinitsel,pilav ve yogurt.Sinitselin tarifini ilerleyen gunlerde yzmayi dusunuyorum...

1/10/2009

BIRINCI OLAN CHEESECAKE'IMIZ

Bu hafta sonu bir yemek yarismasina katildim.Yarismada yaklasik 20 kisi vardi ve 6 yada 7 tane de juri uyemiz vardi.Juridekiler bazi otellerin ascilariydi.Ben de bu yarisma icin portakalli-limonlu cheesecake yaptim.Tarifi kibelenin mutfagindan aldim.Dun gece kizimla birlikte yaptik


ama ben cheesecake i tariften takip ettim hic malzeme listesine bakmadim.Meger malzeme listesinde nisasta,un ve vanilya da yaziyormus ama ben onlari katmamistim.Neyse ki bu haliyle bile cok guzel oldu.Demek ki tarif cok super ki malzemedeki oynama bile etkilemedi.Yarismada bu cheesecakele hamur islerinde 1. secildim,secenlere,yiyenlere tarifi verenlere herkese tesekkur ederim.Tarifi ben de ayrica yazayim cunku baya bi farklilik oldu aslindan:

PORTAKALLI LIMONLU CHEESECAKE:
1 portakal
1 limon
1 kutu cig krema
300 gram yogurt(1,5 su bardagi)
2 paket labne peyniri
4 yumurta
1 tutam tuz(ben katmadim)
1 buyuk su bardagi seker
1 paket vanilya(ben katmadim)
1 tatli kasigi un(ben katmadim)
1 tatli kasigi nisasta(ben katmadim)
TABANI ICIN:
2 paket burcak biskuvi
1 corba kasigi tereyagi
1 corba kasigi bal
UZERI ICIN:(yine kibelenin mutfagindan bir sos)
1 corba kasigi tereyagi
1 yumurta
1 limonun suyu
1 limonun rendesi
1 kucuk cay bardagi seker



Once kelepceli kalibin tabanina 2 kat aluminyum folyo koydum ve kalibi kapattim.Sonra biskuvileri rondodan gecirdim.Genis bir kapta tereyagini erittim,bali koydum ve bal kokusu gelince biskuvileri de ekleyip kisik ateste cok az kavurdum.Sonra bunlari kalibimin altina doktum ve bardakla iyice ezdim,sikistirdim.
Sonra yuvarlak bir kaba labne peynirleri ve sekeri koydum,karistirdim.Ardindan yumurtalari tek tek ekledim.1 limonun suyunu ve kabugunu ati portakalin da kabugunu ve 1 kasik suyunu ekledim. Yogurt ve krema da eklenir ve istenirse nisasta,un,vanilya ve tuz eklenir(ben tarifte gorememistim o yuzden katamamistim ama eksikligini hissetmedik).
Ve cirpilan bu karisim kalibimiza dokulur.Kalibimizin yarisina gelmeyecek kadar su koydugumuz borcama kalibimiz yerlestirilir.Isinmis firina cheesecakeimiz yerlestirilir.Tadi cigken bile bir harikaydi.
Bu sirada sosumuzu hazirlayabiliriz.Sos icin genis bir tencerenin icine isiya dayanikli yayvan bir porselen koydum.Tencereye de sicak su koydum ve benmari usulu sosu hazirladim.porselen tabaga once tereyagini sekeri koydum.Tereyagi erirken limonun kabugunu rendeledim ve suyunu da siktim,bunlari ekledim.Bu karisim ilikken(sicakken yumurta piser diye)icine yumurtayi ekledim ve surekli karistirdim.Biraz yogunlasinca altini kapttim ve sogudukca daha yogunlasacagi icin sogumasini bekledim.
Sosu bence servis edeceginiz sirada eklerseniz daha iyi olur cunku cok kati birsey olmadigi icin oraya buraya dokulmez.Kelepceli kalip acilmadan 1 gece dolapta bekleyen Cheesecake obur gun parmaklarla birlikte yenir:)

1/09/2009

BESLEYICI BIR SALATA


100 gr tavuk gogus eti kucuk parcalar halinde dogranir ve kup kup dogranmis 1 tane havucla birlikte haslanir.Daha sonra bu haslama suyuna dondurulmus misir,bezelye,kirmizi-yesil biber,mantar,haslanmis yesil mercimek yada haslanmis bugdaydan istenilenler katilir(yine 100 gr kadar yani 1 cay bardagi) ve 5 dakika kadar haslanmaya devam edilir.Bu haslanan karisim iliyinca icine 1 su bardagi kadar yogurt,biraz mayonez,sarimsak,dereotu eklenir.Salatalik tursusu,yesil zeytin,dereotu ile suslenebilir,servis edilir...

1/08/2009

KATMER POGACA

Mutfak guncesi'nden Saziye hanimin pogacalari o kadar ovgu almisti ki en sonunda ben de denedim ve cok guzel kabaran pogacalarim oldu...Bu guzel tarif icin tesekkurler Saziye Hanim.
Ben bu tarifte farkli olarak firin mayasi yaptim.

1/07/2009

ASURE

Asure ayi dolayisiyla komsum bir tabak asure getirmis saolsun...Ben bu is icin biraz gecikmis de olsam asuremi yapacagim.

1/06/2009

INCIRLI PASTA

Yemek bloglarinin bir yarari da aklimiza pisirecek bir yemek gelmediginde yardimimiza kosmasidir.
Ben de karsi komsumun yaptigi o muthiiiiisssss incirli pastayi fikir olsun diye sizlerle paylasiyorum...

1/05/2009

CICEK KURABIYE





























Bu tarifi kardesim Emine'den aldim.Cocuklar boyle kurabiyeleri cok seviyor diye hemen yaptim.Biraz yorucu ama onlar icin herseye deger...
Malzemeler:
1 paket margarin(oda isisinda)
1,5 su bardagi pudra sekeri
2 yumurta
2 su bardagi nisasta
1 paket hamur kabartma tozu
Aldigi kadar un(2-3 bardak arasi oluyor)
Kakaolu hamur icin 1 yemek kasigi kakao
Yapilisi:
Margarin ve pudra sekeri kremsanti kivamina gelinceye kadar karistirilir.Sonra digerleri eklenir.Yumurta buyuklugunde bir parca hamur ayrilir ve buna kakao katilir.Hamurlar misket buyuklugunde yuvarlanir ve yagli kagidin uzerine ortaya kakaolu,kenarlara sade hamurdan konularak cicek yapilir.Bu yuvarlaklar birbirine yapistirlmaz sadece sirt sirta yerlestirilir ve en sonunda da hafifce bastirilir.Kurabiyeler pisince kucuk toplar kendiliginden birbirlerine yapisir.

MINIK ATISTIRMALIKLAR

Pazar kahvaltisi icin hepimizin bildigi ve yapimi cok kolay olan bu milfoyleri hazirladim.Milfoy hamuru biraz yumusayinca 4 e boldum ve ortalarina peynir koyup manti yapar gibi yanlardan kapattim.Tepsiyi yaglamadan milfoyleri yerlestirdim ve hafif kizarinca aldim.Sizinle de paylasmak istedim...